Städblogg

Städtjänster blir mer och mer vanligt med RUT avdraget

Städtjänster är inte bara för företag längre

Du är en snäll singelkille med egen bil, din egna lägenhet och har inte levt rövare sen högskolan. Men varje gång du tar med ett ragg hem tror hon att du har blivit rånad och ditt hem blivit förstört eller så tror hon kanske att du intervjuar henne för en tjänst som städerska, och inte på något gulligt sätt. Det är dags att du anlitar en städtjänst eller ger upp din datingtid för att hitta soffan under alla kläder och gamla pizzaboxar.

Vilka städtjänster finns det?

Att bestämma att du behöver en städtjänst och veta hur du hittar städtjänster är nog kanske inte din starkaste sida så du behöver en plan. Först och främst behöver du hitta en pålitlig informationskälla där du kan sålla fram bra städfirmor i Östersund som kan få ditt vardagsrum att kännas som nytt. Utan att du behöver lägga för mycket tid med att granska olika städfirmor.

Jämföra städföretag på nätet

Hitta en konsumentbaserad hemsida, såsom Eniro, där du hittar konsumenters recensioner över lokala städföretag. Det här eliminerar behovet att sålla bland städföretag för andra har redan gjort det åt dig. Det enda du behöver göra är att välja de fyra-fem bästa städtjänsterna som har fått 5 i betyg och läsa igenom några recensioner. Efter att du har valt de bästa som du vill intervjua kan du boka en dag när du kan göra några snabba intervjuer och välja det lyckosamma städföretaget du vill anlita.

Ha en lista med intervjufrågor förberedd så du kan få reda på det viktigaste, såsom vad städbolaget tar betalt för att komma en dag i veckan eller mer om det behövs, och vilka städtjänster som erbjuds. Vissa städföretag tar extra betalt för att tvätta fönster, diska eller tvätta och vissa städföretag erbjuder det inte alls, så du måste bestämma vilka städtjänster som är viktiga och vilka du klarar dig utan.

Till sist behöver du låta de potentiella städarna se ditt vardagsrum, och ja du kan ljuga och säga att det aldrig ser så ut, men när de har städat ett par veckor kommer de själva lista ut det. Under tiden ska du se till att schemalägga dina dater runt de dagar du har städtjänsten så kanske du lyckas lura någon lyckosam dam att du är en ordningsam kille.

Är du i behov av restaurangstädning? Anlita rätt restaurangstädare

Förr i tiden var det bara toppskiktet av restauranger som hade restaurangstädare, men nu är det en norm på de flesta ställen. De arbetar tillsammans med restaurangledningen och utarbetar ett skräddarsytt städschema. Om du arbetar som restaurangstädare ser du till att restaurangen hålls ren för personalen och gästerna, och städar de områden du blivit bedd om. Detta gäller både bakom och framför kulisserna av restaurangen. Denna städservice har både sina utmaningar och fördelar för den anlitande restaurangen och dessa kan vara:

Att anlita restaurangstädare

anlita en städfirma för restaurangstädning

  • Utmaningar – tillgängligheten då tjänsten kan utföras, den extra kostnaden för företaget samt personalens flexibilitet
  • Fördelar – tjänsten kan utföras efter stängning, de kan städa så mycket, lite eller ofta som restaurangen behöver, de kan hjälpa avlasta städsysslor från den egna personalen.

Vad restaurangen bör tänka på

  • Budgeten – detta är det första man bör tänka på och genom att titta på restaurangens utgifter och inkomster kan man få en inblick i restaurangens ekonomi. Om budgeten inte tillåter en daglig städning så kan man kanske anlita en städfirma för någon gång i veckan/månaden eller för tyngre städjobb.
  • Hur ofta och hur mycket – då du har budgeten klar för dig är det dags att bestämma hur ofta restaurangen behöver städtjänsten och hur mycket per tillfälle. Det kan vara allt från vardagsstädning såsom putsning av fönster och dörrar, eller en grövre städning exempelvis en gång i månande såsom att vaxa om golven eller rengöra heltäckningsmattor.
  • Vilka områden vill du ha städade – när du talar med städfirman vill de veta vilka områden du vill ha städat, såsom alla badrum, matsalen etc.

Innan du anställer en städfirma bör du intervjua fler än en. Du bör se till att den du anställer kommer göra ett gott intryck på både dina gäster och personal. Om de gör ett dåligt jobb kan detta märkas av dina gäster och kan påverka hur många som kommer tillbaka till din restaurang. En städning som är dålig lägger man lätt märke till och det kan påverka restaurangens förtjänst, så se till att du kollar upp städfirmans referenser och att du har en fortgående återkoppling och utvärdering med dem.

Kontakta vår städfirma i Östersund om du är i behov av restaurangstädning!

Några frågor du bör ställa på intervjun är:

  • Hur länge har företaget varit verksamt?
  • Har de kontaktuppgifter de kan ge till några kunder för referenser?
  • Vem kommer att utföra restaurangstädningen? Kommer det vara samma person varje gång eller roterar personalen på de restauranger som företaget städar?
  • Vilken slags erfarenhet har personalen av att städa restauranger, och har personalen några särskilda expertområden inom detta?
  • Har företaget en försäkring för städtillfällena?